Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αναφορικά με την "Παράταση ωραρίου μουσικών οργάνων"

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων
Αθήνα 2 Μαρτίου 2010
Αριθ.Πρωτ. ΕΕ
Θέμα: Παράταση ωραρίου μουσικών οργάνων
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Οι κάτοικοι της Πλάκας, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα της παράτασης του ωραρίου των μουσικών οργάνων γιατί όπως γνωρίζετε το πρόβλημα της ηχορύπανσης ταλάνισε την γειτονιά μας για πολλά χρόνια στο πρόσφατο παρελθόν. Επειδή αρχίζει και επανέρχεται, αλλά και επειδή πάνω στο θέμα διαθέτουμε δυστυχώς μια σχετική εμπειρία θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα παρακάτω.
Ελάχιστα καταστήματα στα οποία γίνεται χρήση μουσικής διαθέτουν την απαιτούμενη ηχομόνωση και πολλά, κυρίως στην περιοχή μας, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο λειτουργούν σε υπαίθριους και ανοικτούς χώρους.
Ο έλεγχος της ηχορύπανσης ποτέ μέχρι τώρα δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος των εμπλεκομένων αρμοδιοτήτων αλλά και της διαπλοκής που ως γνωστόν ανθεί σε αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχων.
Συνεπώς τα ηχόμετρα με τα οποία θα εφοδιαστεί η Δημοτική Αστυνομία μαζί με τις νέες αρμοδιότητες δεν αποτελούν καμία εγγύηση. Γι αυτό σε καμία περίπτωση ο αναμενόμενος έλεγχος δεν πρέπει να αποτελέσει το άλλοθι για την παράταση μιας υπάρχουσας ανεξέλεγκτης κατάστασης. Όσο για τα ηχόμετρα χρήσιμα βέβαια και μακάρι να αποδειχθούν αποτελεσματικά και όχι να αποτελέσουν αιτία εκμαυλισμού της νεοσύστατης υπηρεσίας.
Η όχληση της κατοικίας δεν προέρχεται μόνον από την ανεξέλεγκτη ένταση της μουσικής αλλά και από τον θόρυβο της αποχώρησης των θαμώνων. Ιδίως όταν γίνεται ομαδικά σε γρούπ ή παρέες που σε ευθυμία με ιαχές κλπ θυμίζουν συνθήκες γηπέδου στις δύο και τρεις τη νύχτα.
Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι η παράταση ενός αποδεδειγμένα ενοχλητικού για τους κατοίκους ωραρίου χρήσης μουσικών οργάνων θα γίνει καθεστώς που μετά και να θέλουμε δεν θα συμμαζεύεται.
Όπως συμβαίνει σήμερα με την επέκταση και την παράταση της κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από τα γνωστά τραπεζοκαθίσματα που δόθηκε από τον Δήμο λόγω ολυμπιακών αγώνων. Όπου η ασυδοσία της κατάστασης και οι διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής για επαναλαμβανόμενους ελέγχους και επιβαλλόμενα πρόστιμα μόνο την καταρράκωση του κύρους αυτής της αρχής στα μάτια των κατοίκων έχουν σαν αποτέλεσμα.
Για τους παραπάνω λόγους και επειδή αυτό το μαρτύριο για πολλές γειτονιές θα πρέπει κάποτε να σταματήσει σας καλούμε όχι μόνο να μη δώσετε την παράταση του ωραρίου αλλά να φροντίσετε ώστε η λειτουργία τόσων ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτετε και η αυστηρότητα των ελέγχων που λέτε ότι πραγματοποιείτε να δικαιολογούνται από κάποιο ορατό αποτέλεσμα.
Οι κάτοικοι της Πλάκας είναι πλέον αποφασισμένοι ενόψει της θερινής περιόδου να προβούν σε συγκεκριμένες καταγγελίες για παραβίαση της νομιμότητας τόσο για τη λειτουργία καταστημάτων σε ανοικτούς χώρους με χρήση ενισχυτών όσο και της υπερβολικής κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τα τραπεζοκαθίσματα. Εκεί θα δοκιμαστεί τόσο η πραγματική βούληση της δημοτικής αρχής όσο και η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Πρέπει τέλος να γνωρίζετε κύριοι σύμβουλοι ότι μια νέα πραγματικότητα δημιουργείται στο κέντρο της πόλης. Όπου οι κάτοικοι, σύλλογοι και επιτροπές γειτονιών, κάτοικοι πραγματικοί και όχι σφραγίδες συντονίζονται ζητώντας το αυτονόητο. Την παρέμβαση για αυτά που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή.
Γι αυτό πρέπει να ξέρετε ότι για κάθε απόφασή σας θα ενημερώνονται οι κάτοικοι οι οποίοι πλέον θέλουν να γνωρίζουν ποιος αγαπάει την πόλη και σέβεται τους πολίτες και ποιος όχι.
Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πλάκας

Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: